You are currently viewing Closet Cleanout! Или как се справям с много дрехи и малко пространство.

Closet Cleanout! Или как се справям с много дрехи и малко пространство.

Weekend-ът е към своя край, а с него и първото по-голямо разчистване за сезона. Аз съм от хората, които разполагат с малко пространство за лични вещи и да… и като всяко едно момиче си мечтая за цяла гардеробна стая, в която всичко ще е подредено по конец, ще си имам всекидневно ревю при избиране на подходящия тоалет, но уви разполагам с един гардероб, скрин и щендер, а също така и shopping obsession. Всеки сезон разхождаме куфари между морето и София, за да пренесем подходящите за сезона дрехи. Вече съм се усъвършенствала в това. Затова искам да споделя няколко съвета, които ще помогнат на хората в моето положение.

  1. Извади всички дрехи и ги раздели по категории. Да, абсолютно всички! Ще се образува планина, от която ще ти стане лошо, но това е първата стъпка. Сортирай всичко по категории: връхни дрехи, рокли, панталони и  т.н. Отвори празните куфари и преди да започнеш да прибираш дрехите за изминалия сезон, започваме с равносметката.
  2. Равносметката. Прегледай всички артикули във всяка от разделените категории и се раздели в идеалния случай поне с по 2-3 от категория. При всеки случаят е различен, но съм сигурна, че всеки един от нас има избелели тениски, с петна, чорапи с дупки, които пазим за вкъщи. Или пък купени дрехи преди 2-3 години, необлечени, чакащи правилния момент, който така и не идва. Какъв е шансът да ви потрябва дреха за някакъв повод и вие да не отидете да си купите нещо ново, а да изровите старата си рокля отпреди 4 години, заровена под 3 тона дрехи и 2 куфара и да я облечете. Бъдете откровени със себе си, погледнете реално на нещата и се отървете от наистина ненужните вещи. Те винаги могат да се дарят, рециклират в определените за това места или също идея е да и занесете в H&M, където дори ще ви възнаградят с ваучер за 15% отстъпка. Ако още намирате трудност в изхвърлянето, извикайте приятел на помощ, който да служи за будна съвест-изпробвано е и работи!
  3. Организация. Приберете в куфарите и гардеробите само неща, които наистина ще носите ежедневно и няма само да заемат място. А и чувството да се освободиш от ненужното е толкова успокояващо. За самата организация в гардероба, може би всеки ще си измисли най-правилния начин, но аз ще ви предложа няколко артикула, които ползвам вече няколко години от ИКЕА. Линкове по-надолу в поста.
  4. Почистете гардероби скринове, шкафове. Изобщо навсякъде преди да сложим новите дрехи по местата им. Вероятността да се наемете да го правите при наличие на пълни шкафове е доста по-малка. Сега е идеалната възможност. Аз слагам и ароматни пликчета, които поддържат свежестта за по-дълго време. Може да ги намерите в DM, Lilly или Джъмбо, но моя опит с тези от Джъмбо не е много добър, не си заслужават според мен.

Ето и няколко полезни органайзери, които използвам аз:

  • Калъф за съхранение от плат: Аз имам 3бр: 2 под леглото и един над гардероба, побират страшно много неща и са гъвкави заради това,че са направени от плат. Има различни размери и вариации, които ще помогнат при всякакво пространство.

  • Вакуумни торби: Лично аз ги намирам за изключително практични, както за съхранение на дрехи от отминал сезон (спестяват много място, особено щом говорим за пуловери, плътни връхни якета, завивки и всичко обемисто), така и за пътуване при наличие на малко пространство и доста багаж, което се случва на всеки. 

Та това са моите съвети. Дано някой от тях да ви помогне и вдъхнови да разчистите ненужното в живота си. Доказано е, че с колкото по-малко вещи се заобграждаме, толкова по-добре и спокойни се чувстваме. Ако се интересувате от подреждане и организация на дома, бих ви препоръчала книгата на Мари Кондо „Магията на подреждането“ или безбройните видеа за нейния прочут метод „Конмари“ в YouTube /Netflix.

Благодаря ви и доскоро!


Вашият коментар