You are currently viewing 6 съвета за постигане на здрава коса!

6 съвета за постигане на здрава коса!

Коя жена не мечтае за коса до кръста-здрава и жизнена. Даваме ужасно много пари, с единствената цел да видим косата си в топ форма, както никога преди. Рядко обаче се замисляме, че само третиране със скъп продукт не винаги ще ни отведе до така желаните резултати. Косата и нейната структура е основно предопределена от гените ни, но не пречи да се погрижим за нея както подобава. Ето и няколко трика, които поддържат моята коса здрава и нецъфтяща.

  1. Спане с вързана коса. Като дете гледах филм как рускини поддържат косите си и една от тактиките, които бяха представени и  аз самата прилагам до ден днешен, е да оставам косата си възможно най- малко пусната, за да не се трие в дрехи и калъфки. Връзване на кок, плитка или опашка, предотвратява силното триене и по този начин косата се накъсва значително по-малко. Разбира се, не я стягайте силно с ластик, защото и това води до откъсване на коса от корена. Силно опънатата опашка или кок, въпреки лифтинг ефекта на лицето, който всички обичаме хаха, води до накъсване и оплешивяване около линията на косата, особено ако имате дълга и тежка коса като моята, затова бъдете внимателни. 
  2. Не премивайте косата. Това е следващата моя тайна. Косата, както и мускулите по тялото, се тренира, за да не се омазнява толкова често. Да, ще се разхождате седмица или две с по-мазна от обикновенно коса, но си струва в името на найното здравето. Ако вземете само един съвет от тази статия, то по-добре да е този. Миене два пъти в седмицата е напълно достатъчно. Имайте предвид, че за пълното изсъхване на фуликула на косъма се изисква 1-2 дни и ако се мие прекомерно, често може са се стигне до изгниването му и съответно кососпад.
  3. Четка за коса. Избягвайте евтините четки, такива каквито ги познаваме от детството. Има доста четки на пазара с иновативна форма и разположение на зъбчетата, които осигуряват по-малко накъсване и скубене. Аз използвам точно такава, закупена от DM за не повече от 8-10 лева тип „Tangle teezer“.
  4. Продукти за коса. Винаги след баня, преди да среша косата си, нанасям 2 помпички от олиото за коса на L’Oréal. Разнасям добре по дължините на косаta, като това помага за по-лесното разплитане по време на разресването. Косата остава подхранена и немазна, ако не прекалите естествено. Количеството определяте изцяло вие, като препоръчвам половин помпичка при по-фини коси и 1-2 при по-плътни. Относно шампоаните, честно казaно не вярвам в скъпите такива. Предпочитам инвестиране в по-скъпа маска или нещо, което ще се задържи повече на главата ми от шампоан. Относно маските, този път съм се доверила на DООRI, корейски бранд, и съм изключително доволна от богатата и консистенция, която обаче може да омазни по-фините коси. Обожавам и фузио дозите на Kérastase, като ползвам 1 през 4-5 месеца за допълниелно подхранване и вид терапия.
  5. Термична обработка. Естествено бих призовала към ограничаване на топлинната обработка. Въпреки това, аз лично не се вслушвам много често в този съвет. Мисля, че  е въпрос на структура на косата. Моята коса е плътна и не толкова бързо yвреждаща се, докато други хора имат обратния опит-след едно изправяне косата им цъфти. Така че оставям тoплинната обработка на ваша преценка. НО забележите ли изтъняване в краищата, накъсване, променяне на цвета, бележещо изтощаване, преустановете ползването на уреди, колкото се може повече, подстрижете всичко цъфнало и да знам, че ще боли, но сега поне късите коси са на мода – възползвайте се от момента!
  6. Домашни маски. Не съм от хората, които забъркват домашни маски, макар че съм се убедила в действието им. Имам и болезнен спомен с пресечен белтък в косата след забъркване на поредната маска хаха.От тогава не правя подобни. Но пък съм най-големия фен на маски с всякакви масла. Нито един продукт за коса не ми е давал блясъка, мекотата и подхранването както олиата, а те са най-вече арганово и кокосово масло. Нека маслата са органик и непреработени. Колкото повече стоят на косата толкова по-добре. Аз правя такава маска веднъж в седмицата.

И така това бяха моите съвети за здрава коса. Не забравяйте, че здравата коса зависи до голяма степен от вашето здраве. При проблеми, консултирайте се с лекар, пуснете си изследвания, грижете се за физическото си здраве. Надявам се да съм била полезна и до скоро!

This Post Has One Comment

  1. Лалита

    След като прочетох статията, реших да изпробвам олиото на Лореал и само за една седмица виждам съществена разлика! Благодаря ти за вдъхновението!

Вашият коментар