You are currently viewing Фокус върху негативното? Практики за търсене на позитивизъм!

Фокус върху негативното? Практики за търсене на позитивизъм!

Днес сутринта, минавайки през поредния блог, прочетох нещо, което кликна в съзнанието ми: „Човекът е същество, което заради инстинктите си за самосъхранение и оцеляване се фокусира първо върху негативното“. По-скоро ме върна назад в поредния разговор, че никога нищо няма да ми стига и все ще ми се струва лошо, ако не променя начина, по който възприемам себе си и света около мен. Негативното превземаше мислите и ежедневието ми. Тогава справянето беше непосилно и не знаех откъде да започна. Побиха ме тръпки и осъзнах, че това е един от основополагащите моменти, към един дълъг процес, който днес ме кара да се събудя и да се погледна с усмивка.

Фокусът е голямо нещо. Очите и възприятието са като обектив на фотоапарат. Снимаш това към което се насочиш. Понякога снимките са тъмни, понякога са с най-прекрастните цветове. Ние работим по същия начин. Много зависи накъде насочим вниманието си.

Аз обичам перфектни неща, с перфектен цвят, обвивка, форма, но в хората перфектното не съществува. Защо ли? Защото ние сме комбинация от тяло, мисли, ценности, стил, енергия и още милион неща. Все едно от тях няма да е перфектно. А и перфектно за всеки има различна и субективна дефиниция. Преди за мен бяха перфектните мерки, кантара, изцяло външния вид, а година по-късно това не е фактор и слава богу, само защото фокусът ми е друг! Перфекционизмът, към който ни насочват у дома и в обществото като цяло, води до деструктивно поведение и за това трябва да се говори повече.

Преди да споделя изпробвани от мен практики за фокусиране върху хубавото в нашия живот, искам да подчертая нуждата от действие, ако забелязвате подобно поведение. Осъзнаването е страхотно нещо, първа стъпка, но и недосатъчно, ако не действаме и не практикуваме съветите, които припознаваме като наши. Без оправдания, а знам, че имаме много. 

Така, ето ги и практиките за смяна на фокуса:

 1. Разговори, не на ум, а с друг човек. Фразата„ Никой не ме разбира‘ е излишна и трябва да се премахне незабавно от речника ни. Забелязала съм ,че особено ние жените се впускаме в една черна спирала, всеки път щом нещо ни накриви шапката. Фокусираме се върху него и няма начин да погледнем извън проблема. Нека си припомним, че нещата, които преживяваме, са вече преодолени от милиарди хора преди нас и забележете: те са оцелели! Звучи банално, но толкова пъти след разговор с приятелки, с майка ми или със страничен човек съм имала моменти на просветление. „Чакай, това наистина не е толкова зле, колкото е в моята глава“, „Защо наистина си губя времето с подобни неща“, “ Ако е толкова лошо, ти какво направи, за да го промениш към по-хубаво“. Ако предпочитате и нямате доверие на хората около вас, консултирайте се със специалист. Тяхното мнение за повечето от нас има значителна стойност и в моята практика точно такива разговори са носели най-големите приноси за развитието ми, да не кажа, че са ме измъквали от депресия и хранителни разтойства.
 2. Ментални упражнения. Да, звучи странно, срамно, отнемащо време, но просто го направи. За хората със сринато самочувствие, депресивни състояния и т.н, това е един от практическите съвети, които наистина помагат за промяна на фокуса и не са измислица. На мен ми бяха дадени от диетолог, точно с цел промяна на фокуса и незадълбаване в проблемите с възприятието. Вземи лист хартия и напиши 50 неща, които обичаш в себе си. И да, на пръв поглед са много, но повярвай ми постепенно, ще ти става по-лесно да ги намираш. Започни с прости неща като харесвам ноктите си, усмивката си, кожата си. Не е нужно да пишеш неща, които са разтърсили света. Ето, как те хванах в перфекционизъм. Друго упражнение е „Благодарен съм за…“ и тук 100 неща, „Обичам да правя…“ пак 100 неща. Не е нужно да е наведнъж, дори да не ви се вярва, това е емоционален процес. Дръжте ги близо до себе си и всеки ден дописвайте по нещо. След месец ще забележиш, че фокуса минава от минус към плюс. Сам ще търсиш хубавите неща, първо защото трябва да напишеш нещо в списъка и второ, защото позитивното е също така пристрастяващо като негативното.

Една мъдра жена ми каза, че съзнанието ни е като кофа за буклук. Трябва редовно да се изхвърля и измива, иначе замирисва и е много неприятна за околните. Изключително много вярвам в това. Тъй като няма как да отстраним всички негативни фактори в живота си, просто намирай време за себе си, изхвърляй насъбраните негативи като правиш нещата, които обичаш, даваш любов на себе си и околните, правиш съзнато усилие да се усмихваш повече и да привличаш позитивното.

Надявам се да съм ти била полезна, също толкова, колкото са вдъхновяващите жени около мен с непрестанните си съвети и разговори. Ако това ти е харесало и дало храна за размисъл, напиши ми коментар! Как мислиш и какъв е твоя опит? Ще се радвам да чуя твоя глас. До скоро!

This Post Has 3 Comments

 1. Милена

  Страхотно подредени мисли! Истина е, че животът е твърде кратък, за да се фокусираме негативно върху ежедневието си. Положителни емоции, мисли и енергия би трябвало да бъдат нашите спътници. Чашата винаги трябва да е наполовина ПЪЛНА. Човек винаги трябва да е положително настроен, за да може да приеме позитивно и с усмивка и най-черния сценарий, който е написал животът за него. Но до тук се стига с много усилия и тренировки на мисълта. Който успее, значи се е преборил със своето собствено вътрешно АЗ…

 2. Martin

  Дори само прочитането на идеите и мислите изложени в текста настройва читателя към позитивизъм. Благодаря!

  1. desiresbydesi

   Благодаря ти, Марто! Страхотни думи, значат много, особено за начинаещ като мен! Ще се радвам да те виждам често в моя онлайн свят! Пожелавам ти хубава вечер и до скоро!

Вашият коментар