You are currently viewing Подкрепи българското Черноморие!

Подкрепи българското Черноморие!

Наскоро говорих с приятели как морските хора са една идея по-различни от всички останали. Не че искам да ни хваля хаха, но в нас има нещо специфично. Аз го класифицирам просто като сол. Солта е използвана и в друг аспект от моя свят-кулинарията и сладкарството- с единствената цел да усили вкуса на продуктите. Солта усилва сетивата, така действаме и ние. Смеем се по-шумно, ръкомахаме много, завземаме простсранството, караме хората да влязат в магия. Дължим го на морето, то тече в нас и ние в него. Усещаме странна привързаност и протекционизъм към морската шир. Ако човекът, с когото говорите, е от морето, то той ще намери начин да ви го каже. То е трети човек във всяка връзка, елемент от усещането ни за живота. Намерете си поне един морски човек и няма да съжалявате, лично гарантирам хаха !

Моят роден град е Бургас. Един от най-бързо развиващите се в България и днес решавам да направя малко реклама, въпреки че той не се нуждае от такава. Напоследък, борейки се с кризата от Covid-19, се възроди инициативата за подкрепа на българския бизнес, малки магазинчета, българска продукция, към която искам да се присъединя и да насоча внимание към нашето Черноморие. Човек не винаги осъзнава силата, която думите, парите и действията му имат върху околния свят. Баба ми казва: „ Капка по капка вир става“!

Въпреки лошата репутация, която сам си изгради морският бизнес в последните години, искам да подчертая, че на българското Черноморие изключително много семейства намират препитание и разчитат на летните приходи за целогодишен доход, заради липсата на целогодишна заетост. Аз, а и надявам се много от вас, тази година ще вложат парите си в нашата родина, сами ще се погрижим за подпомагане на икономиката и на това много хора да бъдат ангажирани и да могат да осигурят достоен живот за тях и техните семайства! Надявам се, че и туристическия бранш ще подаде ръка на българския турист, за да си помогнем взаимно.

В тази връзка искам да ви предложа няколко уникални места по нашето Южно Черноморие като се надявам, че ще си харесате някое за лятно приключение, било то за уикенд или цяла седмица.

Ето ги и тях:

  • Бегликташ и Маслен нос. Местността се намира на 3 км от Приморско, наричана още свещен храм на траките. Добре обозначена, а до горе може да се стигне както с кола, така и пеша, което препоръчвам и аз. Тракийската местност се е използвала в древността като обсерватория, храм. По камъните се наблюдават и стенописи за извършване на ритуали. Историята на мястото е дълга и ви съветвам да се поинтересувате от нея. След Бегликташ се намира и пътека, водеща към Маслен нос, предимно равна и сенчеста, а гледките накрая спират дъха. Ние успяхме да наблюдаваме дори пасаж с делфини, което беше уау. Преди стигането на Маслен нос има малко сгушено плажче с едър пясък, но за сметка нa това с кристална вода, а над него е скрит параклис св. Никола, пазител на рибарите. За кулинарите има автентична рибена чорба, а за феновете на гмуркането Маслен нос предлага уникални подводни скали!

  • Остров света Анастасия. Ако пък си харесате да направите градски трип просто до Бургас, препоръчвам да комбинирате с екскурзия до о. св. Анастасия. Спирката на корабчето е Морска гара. Пътува се 20-тина мин , след което ви оставят на брега на малкия остров. Срещу скромната сума от десетина лева ще можете да се насладите на историята на острова, на който се помещава музей, единственият запазен островен манастир в България и малко ресторантче, в което може да се хапне. Има време за плаж, снимки и връщане на обратно. За авантюристите се предлага и нощувка на острова!

  • Плаж Велека или най-живописният плаж на нашето Черноморие. Ако си говорим за инстаграмабъл локации, това е една от тях. Устието на реката се намира между Ахтопол и Синеморец и е част от парк „Станджа“, което още го пази непокътнато. Мястото е красиво, изолирано и спокойно. Дава възможност за къпане както в морето, така и в реката. Стига се по черен път, но пък си заслужава. Аз лично ви предлагам да спрете в Синеморец и да повървите, за да се насладите на гледкитe. От едната ти страна- река с зелена шир, от другата- златни брегове и синьо море. Идилия! Само да вмъкна, че плажът е доста опасен заради теченията и водовъртежите, породени от вливането на реката в морето, така че имайте едно на ум. Освен плаж, човек може да се поразходи по устието, определено има какво да се види, а за ентусиастите има разходка с лодка и конна езда покрай брега!

Май стига толкова за днес. Има още хиляди места, които заслужават вниманието и инвестицията ви! Един позитив за мен от цялата карантина и хоум офис е, че ще мога да прекарам летните месеци близо до любимото море. А вие къде ще прекарате вашата лятна ваканция? Дайте ми идеи и когато ги посетя, ще дам обратна връзка за тях, за да съм полезна за плануващите ваканция на нашето моренце! Пишете ми и до скоро!

This Post Has One Comment

  1. Подкрепям българското Черноморие и Зелена Странджа. Уникални места, които бихме могли да посетим, не само за обичайната лятна почивка, но и просто така, само да се поразходим, за да избягаме от шумния и пренаселен град. Нашият черноморски бряг е уникално съчетание на пясък, скали и гора, както се казва: за всеки вкус има по нещо. Не отдавна ходихме до Бегликташ: Прохлада лъха от зелената гора, разположена в непосредствена близост с морския бряг на Маслен нос и заливът Света Параскева. Кристалната вода и чистият пясък предлазполагат да се отпуснем и да забравим за забързаното ежедневие около нас. Огромната поляна, в непосредствена близост до Тракийското селище подканя децата да поритат топка, а възрастните да поседнат и да си направят пикник. Направихме си уникална еднодневна екскурзия, в която съчетахме почивка и посещение на архитектурни забележителности. Вечерта се прибрахме доста изморени, но и изцяло заредени с положителна енергия и емоции. Скоро пак ще повторим разходката.
    Созопол и Несебър са двете градчета, съхранили в себе си древната история. С удоволствие се разхождам по каменните улички и привечер се „награждавам“ с чаша бира и порция цаца /класика в жанра/ в някое от многобройните китни заведения, на малка маса, под дебелата сянка на астмата в двора. Морски бриз и прохлада, лъха около нас, а хората са мили и топли, като самото море.
    Следващата дестинация, която обмисляме е нос Емине и Иракли.

Вашият коментар