You are currently viewing Моят опит с Кето диетата!

Моят опит с Кето диетата!

На 18-ти февруари 2019, след решението, че трябва да променя нещо за пореден път в живота ми, се присъединих към група за нисковъглехидратно-високо мазнинно хранене. След всички снимки на уникални трансформации, реших, че това ще е поредната диета, на която ще дам шанс и ще се моля за отслабване, но не таях огромни надежди. Все пак бях пробвала всичко, от комерсиалните диети до няколко режима, специално изготвени за мен. Никога волята ми не издържаше, понеже не виждах достатъчно резултати, които да ме мотивират да продължа.

Започнах на шега и след 4 месеца стриктно спазване идва момент за равносметка, която може да е полезна за вас и считам за изключително нужно да чуете и прочетете всичко възможно преди да започнете какъвто и да е режим на хранене. Направете един по-информиран избор, който аз считам за основополагащо, особено когато засяга здравето на човек.

За детайлен блог пост с всичко свързано с кето за начинаещи, бих препоръчала поста на Зори от AGLEAU.

А сега е време за моите впечатления и личният ми опит с кето диетата, като съм решила да изброя най-важните според мен позитиви и негативи, които съм усетила лично аз.

Позитивите:

1. Бързо сваляне на килограми. За 4 месеца стриктно спазване на кето свалих 8кг. За някои хора може да е малко, но аз като човек, който не е виждал такива резултати от години, бях супер мотивирана да продължа моята трансформация. Тези трансформации не са нищо ново. Във всяка кето Facebook група можете да ги видите. Точно те бяха моят първоначален тласък към кето диетата. Това за един начинаещ е страхотен стимул да продължи да се бори с излишните килограми.

2. Регулация на хормони и цикъл. Това засяга само дамите, но този аспект беше отново основополагащ за моя избор, тъй като преди години имах завишения на хормоните на щитовидната жлеза и нерегулярен цикъл, а едно от обещанията на диетата е точно регулацията им. На края на експеримента се случи точно това, едно отрегулиране и редовен цикъл, което беше изненада, тъй като бях доста скептично настроена. Въпреки прекъсването на кето режима след няколко месеца, забавяне в цикъла нямам до ден днешен.

3. Без подувания. Дълго време страдах от подувания, особено вечер. След проучвания установих, че една от причините беше консумация на въглехидрати късно вечер. За да го избегна започнах да използвам безглутенови продукти преди кето режима. Те не ме подуваха толкова, но все пак имаше задържане на вода. След кето диетата, корема ми стана изключително плосък и не съм се сещала за подуване.

4. Чиста мисъл. След всяко хранене на мен, както на много хора, ми се доспиваше, изпитвах глад за сладко, имах нужда и от следобедно кафе. По време на кето диетата обаче нямах никакви пориви за сън или вредни неща, тъй като постоянно се чувствах сита и нищо странично не ми липсваше. Имах равни нива на енергия през деня, без спадове и приливи, свързани с консумацията на въглехидрати, тъй като те са почти изключени. Описвах състоянието си като „прогледнал над облаците“. Все едно досега си живял в мъгла, което описват и повечето хора на диетата.

Негативите:

1.Повишаване на холестерола над норми. Към края на този експеримент, поради страх, че ще си възвърна обратно килограмите, започнах работа с диетолог, който специализира в кето диетите. Поради нейните опасения, че не съм била под наблюдение през тези 4 месеца, ми бяха назначени изследвания, които ясно и отчетливо показаха изкючително завишени нива на холестерол, които не бяха нормални, сравнено с предисторията ми за последните 3-4 години редовни изследвания. Бях над горната граница, което наложи и преустановяването на диетата.

2.Изключване на основен макронутриент. Като цяло не съм привърженик на всякакви крайности, но след свалянето на килограмите и обсебването към резултати и комплименти от хората, някак си беше приемлива мисълта, че трябва да се изключи цяла макронутриентна група. Да, ние имаме достатъчно гликоген в мускулите и да, ние можем да самосинтезираме въглехидратите при нужда на организма. Въпреки това не съм убедена, че резултати са постижими само след строги ограничения, ако само това целим. Дори напротив, за по-малко от 2 месеца на контролиран от диетолог план, свалих приблизително същите килограми. Което за мен напълно доказа максимата, че е важно постоянството, а не самия път, по който вървим.

3.Депресия. На база на проучванията ми, подобни състояния по време на кето режима не са никак редки. Те застигнаха и мен до огромна степен и може би беше последната капка, която ме накара да преустановя спазването на режима. Имах тежки за психиката моменти, които ме накараха да потърся диетолог, с когото работихме доста време, за да се избегне задълбочаването на депресивните състояния и начина ми на възприятие на мен самата и заобикалящият ме свят. Въпреки достигнатите желани килограми не изпитвах радост, дори обратното. Настроението и светогледа ми станаха ужасно негативни, придружени с постоянен плач, нервни изблици – изобщо състояние, което се нуждаеше от помощ на специалист и не беше никак обичайно за мен.

4. Хранене като социална дейност. При кето храненето, заради стриктността на протокола, възможностите за хапване навън са значително ограничени, особено в днешно време, когато веган и вегетарианско хранене са на пиадестал – хранене, базирано на консумация на въглехидрати. За мен не беше огромен минус, тъй като готвенето е моя страст и е предпочитано пред храненето на ресторант. Ако вашият лайфстайл обаче се базира на доста излизания и хранене навън и консумация на алкохол, то този начин на живот ще бъде в доста голям контраст с досегашните ви навици и ще се изисква доста воля и мотивация, за да се придържате към диетата. Не е невъзможно, но определено ще ви накара да сте креативни в изборите си.

Накратко това бяха моите впечатления от кето диетата. Някои застъпници на кето могат да твърдят, че не съм спазвала диетата „както трябва“ и затова съм стигнала до негативите за психическото и физическото ми здраве. На тях мога да кажа, че както при всяко ново нещо, човек е възможно да сбърка, но негативите, щом се стигне до тях, са достатъчно големи, за да не бъдат пренебрегвани като възможни. Съвета ми е да направите проучване, свържете се с диетолози, прилагащи кето ежедневно и запознати с подводните камъни. Хора, които могат да ви предпазят от негативите. Отново подчертавам нуждата от лекар-диетолог, които са добре запознати с това как нашето тяло и психика функционира. Свържете се с тях и нека целия този експеримент бъде под лекарско наблюдение. Резултатите ще дойдат сами. За мен, предоверяването на хора, които само практикуват този начин на живот, не трябва да са основополагащи при избора да се започне или не! Те трябва да се нюансите на научно доказаната информация.

Как да сме сигурни, че избираме правилния начин на хранене за нас самите?

Направете проучване като изчетете научните статии по темата. Свържете се със специалист, който да ви потвърди позитивите и негативите на определения начин на живот от практиката си, за да отсеете какво се пише в научните експерименти, тъй като знаем, че някои от тях са спонсорирани от хранителната индустрия и не предлагат достоверна и реалистична за прилагане информация. Това ще ограничи кръга на достоверната такава. Чуйте и отзивите на хора като вас, които не са медицински лица и нека това само даде един нюнанс на доказаните ефекти. След цялото това проучване вземете решение, което ще има пряко отражение на вашите здравни показатели.

Докато пиша поста се питам, дали пак бих повторила това си начинание и отговора не е еднозначен. За мен разковничето се крие в мотива за спазване на режима. Ако сте в цветущо здраве и искате просто да смъкнете  няколко килограма, според мен това не е диетата за вас. Може да намерите нещо доста по-разнообразно като вкус и неорганичаващо. Но ако вашата подбуда е здравословни причини – изключително високо наднормено тегло, нужда за незабавното му сваляне, което е предпоставка за влошаване на вашето състояние, тогава напълно подкрепям, подчертавайки, че е нужно наблюдение и разговори със специалисти, а не на своя глава.

Благодаря ви. Бъдете здрави и до скоро!

Вашият коментар