You are currently viewing Къде отиват парите ми? Или как да направим разчет на разходите ни.

Къде отиват парите ми? Или как да направим разчет на разходите ни.

Минава поредния месец и сметката ти намаля с главозамайваща скорост, а ти отново се чудиш къде са парите ти? Спокойно. Всеки се e питал това поне веднъж, но по-важен от въпроса е познаването на отговора му. Защо ли? Защото това е първата стъпка към финансовата грамотност и независимост, към която ние всички се стремим, но малко хора осъзнават, че трябва и да се действа в тази насока.

Ето и какво имам предвид:  „Време е да се наградя! Бачках цял месец, нещо което дори не харесвам, поне да си купя нещо да ми остане за спомен от загубеното време.“ Неща, които често изговаряме, но не отделяме достатъчно внимание върху финансовите им отражения. А може би ни предстои закупуване на имот, сватба, основаване на собствен бизнес?! Трябва да сме наясно, че за съжаление, за да материализираме почти всяка наша мечта в днешно време, се изискват определени финанси, с които трябва да се сбогуваме. Точно правилното планиране на парите и времето ни ще ни отведе към действията, нужни за реализацията им. Ако вие имате големи мечти, но не следвате дори минимален план е време за реалити чек или събуждане.

За поставянето на определени цели, ние трябва да сме наясно откъде тръгваме, за да можем да начертаем ясен план за действие. Същото е и с парите ни. Трябва ни точна сума пари и времето, за което можем да я спестим , за да реализираме целта си. Да предположим, че искаме почивка на Малдивите, която ще ни струва 4000 лв, а ние доказано можем да спестим по 400 лв на месец. Това означава, че след 10 месеца ще имаме нужното. Много е просто, нали? Като по пътя ни трябват и малки подцели, които ще ни помагат да разбираме дали вървим към заветната сума, от която се нуждаем, за да реализираме мечтите си и ще бъде налична в уречения час. Например, след 3 месеца трябва да имам спестени 1200 лв. След изтичанто на периода проверяваме. Ако не е така, изясняваме причината и се питаме, дали това ще се повтори. Например, трябваше да платя ремонт на колата за 600лв., не очаквам подобен разход в следващите поне 6 месеца. Това, ще ни улесни и в по нататъшното планиране.

Но преди да започнем с какъвто и да е план, трябва да потвърдим сумата възможни спестявания на месец– тези 400 лв от горния пример-дали са толкова или малко надценяваме възможностите си. Нека да пристъпим към метода, който повечето консултанти използват при съставянето на личен план и да ви спестя малко пари и от това!

За да е максимално лесно, започваме с най-големите си харчове като наем, сметки, вноски по кредити, гориво, ремонти, почивки. След това правим една груба сметка за разходите в работни дни, които умножаваме по 22. Към тях прибавяме среден разход от един уикенд, като умножаваме по 4. Така грубо можем да изчислим среден разход за месеца. Сумата изваждаме от прихода ни. Остатакът са чисти спестявания, които трябва да умнижим по 12 и да проверим, дали в сметката ни има толкова спестени за последната година. Ако няма покупки на техника, кола или нещо от по-значителен характер и в същото време нямаме приблизително толкова събрани пари, значи някъде нещо куца.

Това е първоначалната груба сметка както казахме. За да потвърдим нейната вярност, е необходимо 2-3 месеца да проследявате плащанията си. Аз лично използвам само банкови плащания, което ме улеснява доста при сметките на края на месеца, но вие може да си записвате както в тефтерче на края на деня, при самото плащане или да използвате приложение, в което може дори сам да определиш категориите на плащанията си. Има изключително много безплатни такива, което спестява плащането на абонамент. Съветвам ви да започнете веднага с плащането на следващата ви заплата, за да можете правилно да засечете периода на плащане и харчовете към определения период, което ще ви даде точен резултат. Ако сумата се повтаря в продължение на няколко месеца, със сигурност можем да твърдим, че това са нашите възможни спестявания на месечна база. Ако проследите, че всеки месец имате солидна сума за непредвидени харчове, които не влизат в определените от вас категории, при планирането сложете категория други например 200лв и нагласяйте сумата според това как вървят разходите ви.

Та даа! Вече имаме сумата, с която можем да планираме финансите си и съответно реализирането на мечтите си!

Надявам се тази статия да ви е полезна и заедно да тръгнем към едно финансово-осъзнато бъдеще, което съм сигурна, че ще ви донесе изключително спокойствие. В следващите статии за лични финанси очаквайте доста практически съвети относно начини за спестяване на пари, поставяне на цели и инвестиране на вече събраните такива. Успех и до скоро!

Вашият коментар