You are currently viewing Как да си направим гел лак в домашни условия? Всичко, което трябва да знаем.

Как да си направим гел лак в домашни условия? Всичко, което трябва да знаем.

И вашите нокти ли са обелени, но все не намирате време да запишете час при маникютист? Може би не ви се планира посещение на салона след 2 седмици. Аз бях в същото положение, без възможност за записване на час и спешна нужда от маникюрист. Както добре познаваме приказката за неволята, един ден просто реших, че ми е писнало да се занимавам с ангажиране на час, разхождане след работа по салоните и с цялостната процедура и предприех закупуването на комплект, който ще мога да използвам у дома, когато си пожеля! И нека ви кажа отначало, че не съм съжалила и за секунда.

Какво ви трябва за един професионален маникюр?

 • УВ/ЛЕД лампа за изпичане на лака. Аз закупих моята от продавач в ОLX, тъй като цените в сайтовете ми се струваха изключително завишени. Друга опция е aliexpress.com, може би за хората, които имат повечко време да почакат, но на мен ми трябваше спешно, затова и я поръчах от там и никак не съжалявам
 • Течност за премахване на гел лак, състояща се предимно от ацетон. Ако не искате да влагате пари изначално, може за първо време да си доизползвате лакочистителя с ацетон, който повечето от нас вече притежават в домовете си
 • Течност за премахване на кожички, която да спомогне за по лесното избутване
 • Уред за избутване на кожички. Моят е закупен от DM
 • Клещи за кожички за дамите, които предпочитат да си ги режат и в случаите, когато нещо стърчи и трябва да се премахне
 • 2 пили: една груба пила 100/180 за сваляне на гел лака и една буфер пила, която ще ползваме за изглаждане на нокътната плочка
 • Спирт или течност за почистванена нокътната плочка след пилене
 • База за гел лак. Моята е каучукова като целта ми беше да е малко по-плътна от обикновените, за да не ми се огъват ноктите
 • Гел лак с цвят по избор
 • Топ лак. Аз предпочетох такъв без лепкав слой
 • Олио за кожички/крем за ръце

Откъде закупих всичко останало, което не е упоменато по-горе?

Аз лично използвах сайта https://manicurezone.com/, като бях доволна от обслужването и най-вече от качеството на продуктите. Това не е спонсориран пост, просто това е личният ми опит. Има хиляди сайтове, които предлагат лакове и най-различни способия за нокти и ви съветвам да направите своето проучване преди да инвестирате парите си. Можете да направите поръчка и от аliexpress.com, което знам, че е практика на много дами, но просто трябва да имате предвид, че ще почакате около месец, докато продуктите пристигнат, което може да ви откаже, но пък цените са доста по-ниски от българските сайтове. Качеството на продукта също е от доста голямо значение, така че проверете всякаква информация каквато ви попадне. В OLX можете също да намерите лакове и всякакви пособия за маникюр, препродавани от алиекспрес и не е нужно да чакате.

Процесът стъпка по стъпка:

 1. Премахване на вече съществуващ гел лак: Взимаме груба пила и надраскваме лъскавия слой на гел лака. След това напояваме малки памучета с течността за премахване на гел лак/ацетон. Завиваме всеки от пръстите с фолио върху памучетата и оставаме 10-тина минути лакът да се размекне, за да можем да пристъпим към обелването му. Вместо алуминиево фолио можете да използвате специални щипки, но аз лично не използвам такива. Когато лакът се е размекнал, пристъпваме към отлющването му от нокътната плочка първо с металното уредче. След като махнем почти целия лак, изпиляваме нокътя докато смъкнем лака изцяло, като внимаваме да не нараним нокътната плочка. Като следваща стъпка използваме буфер пилата, за да разгладим плочката.
 2. Премахване на кожичките и подготовка за лакиране: След като нокътят ни е чист, започваме работа по премахване на кожичките, за да осигурим добре поддържан вид след лакиране. Намазваме кожичките с течноста за премахване на такива и започваме нежно да ги избутваме. Ако някъде се появят щръкнали парченца, ги отстраняваме с клещите като минаваме през всички пръсти. След премахването на кожичките използваме спирт/течност за почистване на нокътната плочка, премахване на праха от пилене и обезмасляване на плочката преди поставяне на лак.
 3. Лакиране: Започваме с един слой база за лак. Стремим се да не допираме кожичките по никакъв начин. Ако това се случи, почистваме преди изпичане с клечка за зъби или дръвено стикче, защото иначе след изпичане на лака върху кожата може да се стигне до нетрайност на лака и по-ранното му отлепяне. Изпичаме след всеки нанесен слой като аз пека всеки по 1 мин. Стараем се да слагаме по-голям брой пластове, а не по-дебели такива. Когато говорим за цветния лак, може да са ни необходими 2-3 слоя в зависимост от покривността му. Като наслоим цвета до нужното ниво, завършваме с един слой топ лак и отново изпичаме.
 4. Voila! Вече сте горд собственик на първия си домашен маникюр и повярвайте ми резултатите никак не се различават от професионалния.

Ако се съмнявате, че ще се справите и инвесттицията ви се струва много голяма, нека ви кажа какво ме убеди, че това е правилния избор за мен. Аз винаги съм посещавала професионален маникюрист, защото не съм имала времето и желанието да се мажа вкъщи. Преди никога не съм можела да си оформя добре ноктите и да се лакирам с професиоален резултат. Но с обикалянето по салони за няколко години останових, че:

 • Харчат се изключително много пари за подръжка на маникюр и педикюр. Средната цена на маникюр е 25-30 лв, а на педикюр 35-40 лв. Сами можете да направите сметката, че ако правим маникюр веднъж на месец и педикюр веднъж на месец и половина през топлите месеци, това прави 440- 520лв годишно, което се равнява примерно на уикенд в хубав български спа хотел за двама, което за мен е предпочитаната оция. Комплекта ми струваше 120-140 лв като ще го използвам минимум 1-2 години, дори повече.
 • Отнема време за обикаляне до салона и обратно, самата процедура и цялостното планиране например 2 седмици по-рано, за да можем да запазим час при момичето, което реално искаме, а не при заспалата и колежка. За мен лично цялото това ангажиране ми идва в повече. Не искам да ангажирам себе си с подобни планове и мисли, а да мога да се концентрирам над наистина приоритетни неща за мен.
 • Рискът от инфекция ще намалее до минимум, ако разбира се почистваме уредите си на работа. Не сме изложени на вируси в самия салон, както и няма риск от непочистени уреди. Знаем, че има реална опастност от предаване на хепатит и ред други. Ние няма как да сме сигурни, кой е седял преди нас и как се извършва дезинфекцията. Имала съм случай, в който ме порязаха, след което потърсих помощ в близката аптека, където фармацефтът ми обясни всички рискове, като се наложи да си купя антибиотична пудра, която да слагам 2 дни. Тези неща се случват и не са за пренебрегване. Точно тази причина беше от най-голямо значение за мен.

И така, това е от мен. Надявам се да съм била полезна! Ако имате въпроси или коментари ги оставете по-долу. До скоро!

Вашият коментар