You are currently viewing Бърз и лесен домашен хляб без месене!

Бърз и лесен домашен хляб без месене!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Здравейте! Ще ви представя най-лесния хляб без месене и мега вкусен, разбира се. Преди месец, навлизайки в извънредно положение, реших да започна с експериментите за правене на хляб. И аз исках да съм като най-добрите домакини и да мога да спретна една погача за любимите си хора. Но имах един проблем: нямах идея как се меси. Имах един провален опит с месенето, който ме накара да не опитам пак хаха.

След няколко опита за хляб, мисля че намерих една супер вкусна и лесна рецепта, която ще споделя с вас и се надявам да я пробвате. Няма да съжалявате!

Продукти:

  • 400 гр. брашно
  • 1ч.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • ½ ч.л. захар
  • 20 гр. мая или 7 гр. суха мая
  • 300 мл. топла вода

В купа измерваме 400 гр. брашно, аз използвах пшенично, но изборът е изцяло ваш. В отделна чаша смесих захарта, маята, 100-тина мл от топлата вода с 1 с.л. брашно. Оставяме маята да се активира като ще видите, че започва да се надига и удвоява обема си. Прибавяте към останалото брашно солта, разбъркваме добре и оформяме кладенче. В кладенчето изсипваме надигналата се мая, остатъка от топлата вода и 1 с.л. зехтин. След това вземаме една дървена лъжица и започваме да смесваме съставките до постигане на люспесто тесто. На този етап не целим гладко тесто. След като горе доло оформим тестото го завиваме с фолио за свежо съхранение и една кърпа. Изчакваме 1 час, за да втаса, като следим количеството да се удвои. След 1 час изсипваме на работния плот брашно, изваждаме тестото от купата и започваме да сгъваме тестото няколко пъти, поомесваме доколкото можем. Оформяме топчица, която слагаме върху хартия за печене. Слагаме хартията с тестото в йена или тенджера с капак, с която можем да печем във фурната и изчакваме още 30 мин да втаса втори път. Загряваме фурната на 220-250 гр. Печем с капак около 30 мин. След това изваждаме йената, махаме капака и мажем хляба с мазнина с помощта на четка и пъхаме йената обратно във фурната за още 15тина минути, този път без капак. Тази стъпка ще спомогне за оформянето на хрупкава коричка.

Това е! Вече и вие можете да се насладите на нашия домашен хляб. И още един съвет- извадете хляба от йената на дъска, за да не задържи влага и да си почива добре. До скоро!

Вашият коментар